Tilbage til forsiden

Klik her for at se videoer om plantefarvning af garner Klik her for at få en plan over Farvergården Klik her for at læse om redskaberne i farveprocessen Klik her for at læse mere om oversøiske farver Klik her for læse mere om syntetiske farver Klik her for komme ind i farverens receptbog Klik her for at se herbariet med de planter, som er velegnede til plantefarvning Klik her for at finde mønstre til trykklodser Her kan du finde mere viden om plantefarvning mv.

 

 

Det er en god idé at lave sit eget herbarium. På den måde kan du holde bedre styr på hvilke farver, de enkelte planter giver. Et herbarium er en samling af tørrede og pressede planter, fint sat op på et ark papir med oplysninger om planten. Farver Einar Hansen fra Vejle lavede et herbarium, hvor han indsatte farvede garnprøver ved hver plante for at undersøge, hvilke planter der er bedst til at farve med.

Du kan se eksempler på Ejnar Hansens arbejde.
Herbariet er lavet i 1930’erne >>

Det er ikke svært at lave et herbarium, og så lærer du samtidigt lidt om planternes oprindelse og levevis.
Under ”Flora” finder du inspiration til de planter, der er nemme at samle ind og gode at farve med. Når du skal ud i naturen for at samle planter, skal du medbringe lidt forskelligt:
1) Plasticposer til planterne
2) En håndbog om flora
3) En lille skovl hvis roden skal med op
4) En saks
5) Papir og blyant så du kan skrive ned, hvor planten er fundet

Ved grøftekanter og andre steder i naturen må du gerne tage blomster og planter, men kun de få stykker, du skal bruge. Pas på ikke at tage roden med op, planten skal fortsætte med at gro på stedet.
Når du tager en plante, så find den i din flora, og skriv oplysningerne ned. Vær forsigtig med planterne, mange af dem er skrøbelige, og det er pænest med hele fine planter i herbariet. For at beskytte planterne kan du eventuelt puste lidt luft i plasticposerne med planter, så bliver de ikke mast på vejen hjem.
Når du kommer hjem med planterne, skal de bredes ud og lægges pænt mellem gamle aviser. Oven på avisstakken lægges mursten eller tunge bøger, så planterne bliver trykt flade. Det tager ca. en uge at tørre planterne. Du skal skifte aviserne undervejs, da de bliver fugtige af plantesaften.
Når planterne er tørrede og flade, tages de forsigtigt op og sættes fast på et stykke karton. Man kan bruge små klatter lim eller dobbeltklæbende tape. På arket skrives oplysningerne om planten.
Hvis du har farvet garn med nogle af planterne, kan du indsætte en stump garn, farvet med planten, på arket og skrive, hvilken bejdse garnet har fået. Husk at skrive årstal og dato.

 

 

Overskrift: Lav dit eget herbarium

Foto af Herbarium, der viser, hvordan plante og garner sættes op, og teksten skrives. Birkeblade fra sommeren 2008. Garner, bejdset i alun og krom før farvningen. Det alunbejdsede garn er efterbejdset med kobbervitriol, der giver den mørke nuance.